Готвенето сред младите хора

  

Какво е готвенето – изкуство, магия, страст, задължение?

 

          Аз съм на 21 години, преди месец започнах работа в един известен софийски ресторант. Скоро, след  като постъпих там, си зададох въпроса – „Готвят ли младите хора?“. За всеки един от нас готвенето има различно определение и всяко едно от тях е вярно само по себе си.  Повечето имат готов отговор на този въпрос и той обикновено е „не“, но ми стана интересно дали наистина младите хора т.нар. поколение Z, не могат да готвят. Затова реших да направя собствено проучване. Направих анкета от 20 въпроса и я изпратих през м. април т.г. на приятели, а те от своя страна – на други техни приятели. Така анкетата успя да достигне до над 100 човека на възраст между 18 и 30 години от пет големи български градове. Нека видим какво е готвенето за тези българи.

Първото и основно, което трябва да се каже е, че младите могат да готвят и това доказват отговорите на 60% от анкетираните, като под думата готвене не разбираме само приготвяне на сандвичи, яйца и салата. Още по-важното е, че 14% от тях имат желание да се научат, а само 3% не желаят да готвят.  Вдъхновението на повечето идва от семейството – от техните баби, както и други роднини. Съвсем малък процент идва от примера на шеф готвачите и инфлуенсърите. Оказва се, че всъщност младото поколение обича и предпочита да готви у дома. Това се дължи на ред причини, част от които са: когато готвиш вкъщи ти е много по-евтино, отколкото да си поръчаш храна от ресторант, сигурни са в качеството на продуктите, доставя им удоволствие самият процес на готвене. Не на последно място – домашно приготвената храна, допринася за воденето на здравословен начин на живот, а това е наистина важно за всеки един млад човек.

  Изображението е от Pixabay
Дори част от поколението Z да не може да готви, (защото по-голямата част от анкетираните спадат към него), то другите масово биха го насърчили да започнат да готвят или поне да опитат. Методите за насърчаване, които анкетираните споделят, са много разнообразни като част от тях са – приятелски събирания в домашни условия, по време на които сами да си приготвят храната и по този начин да се споделят удоволствието от готвенето и храненето. Чрез експериментиране с вкусове, текстури и съчетаване на коренно различни видове кухня, но най-вече чрез обмяна на идеи за лесни и бързи за приготвяне рецепти. Защото както знаем с това натоварено всекидневие нямаме кой знае колко време за кухнята. Тук ще си позволя да цитирам един от участниците в анкетата, който казва: „Готвенето е част от магията да преживееш храната. Тя е преживяване, емоция! Ако овладееш тази магията, можеш да подариш прекрасно споделяне!“. Красиви и силни думи, нали? Те ни показват, всъщност колко по-близко до сърцето на младите хора е вкусната, споделена, домашно приготвена храна.
  

Освен че обича да готви, поколението Z държи и на качеството на храната. Близо 87% от анкетираните подбират само качествените продукти и то не за сметка на цената. Също така 97% предпочитат да си закупят български, локални и по възможност – домашно произведени продукти. Повечето го правят освен заради по-доброто качество на продукта, но и за да насърчат българските производители. Едва 3% изпитват трудност при намирането на домашни продукти. Това е добре не само за развитието на бизнеса, но и за намаляването на вредните емисии в атмосферата, тъй като по-дългата логистика на продуктите също спомага за глобалното затопляне. Разбира се, няма как на 100% да избегнем вносните продукти, тъй като в България не се отглеждат цитруси и банани, но въпреки това, останах доста приятно изненадана от отговорите на анкетираните.

Източниците, от които поколението Z черпи информация са изключително разнообразни, като те са предимно от интернет, социалните мрежи и YouTube. На второ място е обмяната на опит с близки и приятели, и едва 7% от анкетираните гледат кулинарни предавания или използват кулинарни книги.

Изображението е от Pixabay

Над 80% от анкетираните смятат, че обществото трябва да има по-висока кулинарна култура. Тя е нещо, което се учи с времето, но и се възпитава, затова включването на децата в целия процес от избирането на продуктите до готвенето и опитването, определено би могло да повиши кулинарната култура на обществото в бъдеще. Много е важно и да насърчаваме хората около нас да опитват храната, която им се предлага, преди да са казали мнение. По този начин те ще натрупат знания за вкусовете, ароматите и текстурите на различните видове храни и ще могат адекватно да се обосноват защо им  харесва или не им допада дадено ястие.                                              

Готвачите и ресторантьорите също носят огромна отговорност за развитието на този вид култура. Всички знаем какво се сервира масово в българските ресторанти – пилешки хапки с корнфлейкс, замразени кюфтета и бланширани картофи, поръсени с имитиращ млечен продукт (сирене). Тук не става дума само за ниското качество, но и за лицето, с което се представя нашата кухня не само сред българите, но и сред чуждестранните туристи. Има и добри примери разбира се, но те са изключително малко. За съжаление обаче, ние съзнателно подценяваме  българската регионалната кухня.
         Да, младите хора готвят. Да, с български продукти, но не български ястия. Всеки  познава спагетите Болонезе от областта Болоня в Италия, френските макарони и испанската Паеля, гръцкото Дзадзики и т.н. Но ако попитате някого за традиционно българско ястие от региона на Видин, например, малцина биха могли да отговорят.

   Изображението е авторско

Готвенето сред младите хора не е табу, а истинска любов. Те са големи ценители на вкусната, домашно приготвена храна. Насърчават всеки да опита и да експериментира, за да види колко е интересно и забавно готвенето. Подкрепят българския бизнес и искат да развият към по-добро българската кухня. Всичко това доказва, че готовият отрицателен отговор на въпроса  „Готвят ли младите хора?“ е съвсем не на място, затова, нека да говорим с факти.

                                                                            Автор: Ивелина Тренева

 

Източници:

1.       https://forms.gle/sFfFntbaq7w69TL8A

2.       https://dfaingredients.com/trends/gen-z-eating-habits/

 


Коментари