Какво е готвенето – изкуство, магия, страст, задължение?
Аз
съм на 21 години, преди месец започнах работа в един известен софийски
ресторант. Скоро, след като постъпих там, си зададох въпроса –
„Готвят ли младите хора?“. За всеки един от нас готвенето има различно
определение и всяко едно от тях е вярно само по себе си. Повечето
имат готов отговор на този въпрос и той обикновено е „не“, но ми стана
интересно дали наистина младите хора т.нар. поколение Z, не могат да готвят. Затова
реших да направя собствено проучване. Направих анкета от 20 въпроса и я изпратих
през м. април т.г. на приятели, а те от своя страна – на други техни приятели.
Така анкетата успя да достигне до над 100 човека на възраст между 18 и 30
години от пет големи български градове. Нека видим какво е готвенето за тези
българи.
Първото и основно, което
трябва да се каже е, че младите могат да готвят и това доказват отговорите на
60% от анкетираните, като под думата готвене не разбираме само приготвяне на сандвичи,
яйца и салата. Още по-важното е, че 14% от тях имат желание да се научат, а
само 3% не желаят да готвят. Вдъхновението на повечето идва от семейството
– от техните баби, както и други роднини. Съвсем малък процент идва от примера
на шеф готвачите и инфлуенсърите. Оказва се, че всъщност младото поколение
обича и предпочита да готви у дома. Това се дължи на ред причини, част от които
са: когато готвиш вкъщи ти е много по-евтино, отколкото да си поръчаш храна от
ресторант, сигурни са в качеството на продуктите, доставя им удоволствие самият
процес на готвене. Не на последно място – домашно приготвената храна, допринася
за воденето на здравословен начин на живот, а това е наистина важно за всеки
един млад човек.
Изображението е от Pixabay |
Освен че обича да готви,
поколението Z държи и на качеството на храната. Близо 87% от
анкетираните подбират само качествените продукти и то не за сметка на цената.
Също така 97% предпочитат да си закупят български, локални и по възможност – домашно
произведени продукти. Повечето го правят освен заради по-доброто качество на
продукта, но и за да насърчат българските производители. Едва 3% изпитват
трудност при намирането на домашни продукти. Това е добре не само за развитието
на бизнеса, но и за намаляването на вредните емисии в атмосферата, тъй като
по-дългата логистика на продуктите също спомага за глобалното затопляне.
Разбира се, няма как на 100% да избегнем вносните продукти, тъй като в България
не се отглеждат цитруси и банани, но въпреки това, останах доста приятно
изненадана от отговорите на анкетираните.
Източниците, от които
поколението Z черпи информация са изключително разнообразни, като те
са предимно от интернет, социалните мрежи и YouTube. На второ място е
обмяната на опит с близки и приятели, и едва 7% от анкетираните гледат
кулинарни предавания или използват кулинарни книги.
Изображението е от Pixabay
Готвачите и ресторантьорите
също носят огромна отговорност за развитието на този вид култура. Всички знаем
какво се сервира масово в българските ресторанти – пилешки хапки с
корнфлейкс, замразени кюфтета и бланширани картофи, поръсени с имитиращ млечен продукт (сирене). Тук не става дума само за ниското качество, но
и за лицето, с което се представя нашата кухня не само сред българите, но и
сред чуждестранните туристи. Има и добри примери разбира се, но те са
изключително малко. За съжаление обаче, ние съзнателно подценяваме
българската регионалната кухня.
Да, младите хора готвят. Да, с
български продукти, но не български ястия. Всеки познава спагетите Болонезе от областта Болоня
в Италия, френските макарони и испанската Паеля, гръцкото Дзадзики и т.н. Но
ако попитате някого за традиционно българско ястие от региона на Видин,
например, малцина биха могли да отговорят.
Изображението е авторско |
Готвенето сред младите
хора не е табу, а истинска любов. Те са големи ценители на вкусната, домашно
приготвена храна. Насърчават всеки да опита и да експериментира, за да види
колко е интересно и забавно готвенето. Подкрепят българския бизнес и искат да
развият към по-добро българската кухня. Всичко това доказва, че готовият отрицателен
отговор на въпроса „Готвят ли младите
хора?“ е съвсем не на място, затова, нека да говорим с факти.
Автор: Ивелина Тренева
Източници:
1. https://forms.gle/sFfFntbaq7w69TL8A
2. https://dfaingredients.com/trends/gen-z-eating-habits/
Коментари
Публикуване на коментар